Basilikapasta med ugnsrostade tomater



Bönpasta med en krämig basilika & citron kräm baserad på kikärtor tillsammans med ugnsrostade tomater och masserad grönkål. Bland alla varma soppor, grytor och varma sallader så kommer här en fräsch och göttig pasta! Denna går fort att slänga ihop och är fullspäckad med protein från kikärtor och bönpasta, med andra ord, du kommer bli riktigt mätt!


INGREDIENSER (4 port)

200g bönspagetti, vi använder den från Garant gjord på gula sojabönor!

Rostade solrosfrön


MASSERAD GRÖNKÅL

Ca 200g grönkål

2 msk äppelcidervinäger

2 msk olivolja

salt & peppar efter smak


UGNSROSTADE TOMATER

400g körsbärstomater

2 små vitlöksklyftor eller 1 stor

2 msk olivolja

1 msk balsamvinäger

Salt & peppar


BASILIKARÖRA

1 pkt färdigkokta kikärtor (230g avrunnen vikt) eller 230g blötlagda och kokade kikärtor

2 tsk rivet citronskal (ca 1 citron)

1 dl havrefraiche

1 kruka basilika

1 tsk salt

Lite svartpeppar


GÖR SÅHÄR

Sätt ugnen på 200 grader, halvera körsbärstomaterna och lägg de på en plåt/form, häll över olja och balsamvinäger, pressa över vitlöken, salta och peppra. Kör runt tomaterna lite i vätskan och släng in i ugnen i 20-25 minuter.


Medan tomaterna gottar sig i ugnen så kokar du upp vattnet till pastan, följ instruktionerna på paketet. Skölj kikärtorna ordentligt, riv skalet från citronen och mixa sedan citronskal, kikärtor, havrefraiche, basilika salt och ett par varv med pepparkvarnen, mixa till en slät kräm med härlig grön nyans.


Ge grönkålen massa kärlek och massera den ordentligt tillsammans med olivolja, äppelcidervinäger, salt och peppar. Du är klar när den mjuknat och dragit till sig oljan och vinägern.


När pastan är klar kan du antingen välja att blanda pastan med basilikakrämen eller servera kräm och pasta separat.

Servera med grönkålen som en bädd i botten, på med pastan, basilikakrämen och sist tomaterna.

Toppa med solrosfrön!


VISSTE DU ATT...

Tomater innehåller mest av ämnet lykopen av alla livsmedel. Ju rödare en tomat är desto mer lykopen innehåller den. De små körsbärstomaterna innehåller mer lykopen än de stora tomaterna. Analyser gjorda av docent Siamak Haghdoost vid Stockholms universitet, visar att vissa svenska sorter av coctailtomater innehåller fyra gånger så mycket lykopen som en vanlig standardtomat. Mycket forskning pågår kring tomater och ämnet lykopen. Man har sett positiva effekter mot allt från bröstcancer till prostatacancer, hjärt & kärlsjukdomar, enligt docent Siamak Haghdoost vid Stockholms universitet. Lykopen blir mer tillgängligt när man kokar eller tillagar tomaterna!