En växtbaserad drömmig moussaka!


Moussaka - växtbaserad twist på grekisk lasagne

Vi är väldigt stolta över att presentera den här gobiten för er 😋 Här snackar vi smaksensation! Linser, aubergine, potatis, bachamelsås på cashewnötter, en himla massa kryddor. Smakerna gifter sig verkligen med varandra!

Växtbaserad, glutenfri, alldeles ljuvlig moussaka!


DU BEHÖVER:


BECHAMELSÅS

2,5 dl cashewnötter

2 dl vatten

2 msk bjästflingor

1 kryddmått muskotnöt

1/2 tsk salt

1/2 tsk paprikapulver

2 vitlöksklyftor


LINSFYLLNING

1 hackad gullök

4 vitlöksklyftor

1 pkt linser/230 g / 3 dl

1 pkt krossade tomater

1 krm muskotnöt

1 tsk oregano

1 tsk rosmarin

1 tsk basilika

1 tsk timjan

1 buljongtärning

1 tsk agavesirap (valfritt)

1 nypa kanel

salt & peppar


ÖVRIGT

2 mellanstora auberginer

4 fasta potatisar

Olivolja

Vegansk parmesan (valfritt)


GÖR SÅHÄR:

1. Koka upp 5 dl vatten och lägg cashewnötterna i blöt i minst 30 min.

2. Sätt ugnen på 200 grader.

3. Skär auberginerna vertikalt, ca en halv cm tjocka (likt lasagneplattor)

4. Lägg hushållspapper på en plåt och fördela ut auberginen, måtta upp 2 msk salt och strö över auberginen på båda sidor (detta är endast för att dra ut vätska och beska) Låt stå.

5. Finhacka lök och stek i valfri olja (vi föredrar oliv eller kokos) på medelhög värme i ca 5 minuter, ha därefter i vitlöken och stek lite till. Addera krossade tomater, linser, agavesirap, kryddor, buljongtärning, salt & peppar. Låt puttra medan du fixar resten.

6. Skiva potatisen i tunna skivor och råstek i olja till de mjuknat och fått lite färg. Ställ åt sidan.

7. Skölj av auberginen och torka torrt med hushållspapper. Lägg på en plåt och pensla med olivolja på båda sidor. In i ugnen i ca 20-25 min till de blivit lite gyllenbruna.

8. Häll av vattnet från cashewnöttern och mixa tillsammans med 2 dl vatten, och övriga ingredienser i en mixer tills det är en helt len smet.

9. Nu är det dags att sätta ihop den här skönheten! Använd dig av en ugnssäker form. Först ett lager aubergine, ett lager linsfyllning, ett lager potatis. Fortsätt varva tills allt är slut. Lagret högst upp bör vara potatis eller aubergine. Häll på bechamelsåsen och vegansk parmesan (valfritt). In i ugnen (varmluft) i 30 min, när den är klar ska ytan vara hård och kanterna lite gyllenbruna. Auberginen och potatisen bör va mjuk.