Glutenfritt vörtbröd


Julkänslan har inte riktigt infunnit sig som vanligt det här året, men med detta bröd i ugnen, så sprider sig juldoften och julkänslan börjar sakta men säkert krypa sig fram 💛


Saftigt & fylligt vörtbröd med en krispig yta, ren kärlek och helt klart en favorit under juletider!

Växtbaserat & glutenfritt!


~ DU BEHÖVER (en limpa)

5 dl bovetemjöl

4 msk tapiokastärkelse

1,5 tsk salt

2 tsk torrjäst

2 dl russin (går att utesluta)

5 dl havremjölk (gärna en barista variant)

0,75 dl dadelsirap eller lönnsirap

3,5 msk fiberhusk

3 tsk brödkryddor

2 msk vörtkrydda


~ GÖR SÅHÄR

Ta fram en stor bunke, blanda bovetemjöl, tapiokastärkelse, salt, torrjäst och russin. Värm havremjölk, dadelsirap, fiberhusk och kryddor i en kastrull på låg värme, vispa med handvisp och ta av när den når ca 37 grader (fingervarmt). Fortsätt vispa tills det blir en tjock smet. Häll över i bunken med mjölet, använd antingen en elektrisk visp med degkrokar eller en träslev för att få ihop degen.


Blanda tills de har kommit helt samman, det här kan ta ett par minuter. Använd en slickepott för att forma brödet i bunken, platta till ytan. Låt jäsa under en tunn handduk, 1,5-2h.


Sätt ugnen på 175 grader! Sprid ut lite mjöl och forma brödet till en rund limpa, om den är lite klibbig ta lite mjöl på händerna. Lägg på ett bakplåtspapper och strö över lite bovetemjöl. Baka i mitten av ugnen i 50 min. Låt den svalna helt (om du lyckas att hålla dig..)


Njut njut njut! Vi slänger gärna på lite rödbetssallad och vegobullar på dessa och äter både till frukost lunch & middag 🤤😋