Nyårsintentioner - ett verktyg för att komma närmre dina målNu när nedräkningen inför det nya åter är i full swing börjar många av oss fundera på våra nyårsmål/löften. Mål och löften som år efter år följs slaviskt i en vecka, en månad, eller max två månader. Så har det i alla fall varit mitt fall. Hela jag är fylld med inspiration inför att börja om på nytt. Få fundera ut ännu en gång vad jag vill uppnå det här året. Det lyder ungefär såhär:

 • Läsa en ny bok varje månad

 • Träna 5 dagar i vecka

 • Spara ihop till den där dyra prylen

 • Lära mig att dansa salsa

 • Bestiga Kilimanjaro

 • Rädda världen

Oftast är det inte bara en av dessa punkter, det är ALLA. Någon som känner igen sig?


Det är inget fel på det här kära du, inspiration är en fantastisk känsla som ger glöd till vår inre vilja och drivkraft, delen av oss som sätter bollen i rullning. Att kasta in handduken efter sina mål efter en vecka, en månad eller två är dock inte en fantastisk känsla. Tro mig - jag känner till den allt för väl.


Förståelse för varför du vill uppnå ett mål

Ett så viktigt verktyg att uppnå sina mål är att först och främst att förstå sina mål. Förstå intentionen bakom. Varför jag vill läsa en ny bok varje månad, varför jag vill träna 5 dagar i veckan, varför jag vill kunna köpa den där dyra prylen. Är det för min skull eller för någon annans? Är det förankrat i mina värderingar, vem jag faktiskt är, eller är det förankrat i den bild av mig själv som jag försöker måla upp mig själv som eller den mall jag vill passa in i?


Att träna 5 dagar i veckan var för några år sedan förankrat i att jag ville ha den där "strandkroppen" som samhället tidigare lärt mig var något att sträva efter. Var det för att jag skulle må bra av att träna, känna mig stark? Nej. Det var enbart utifrån att jag ville strosa runt på stranden och delta i någon form av icke-uttalad-utseendetävling. Jag är nu glad att jag inte höll kvar i det här löftet. Det hade skapat ett ohälsosamt beteende som absolut inte hade gynnat mig i slutändan.


Dessa typer av mål är statiska. De kan liknas en to-do lista. De kan utföras för att sedan bockas av. Fokuset är mest på utförandet


Sätta intentioner istället för mål

Det här året formar jag inga mål. Inga alls faktiskt. Jag formar intentioner.


En intention representerar min inre längtan, är förankrade med mina värderingar och mitt sanna jag. Intentioner är som grenarna på ett träd - de leder alla ned till roten. Roten i det här fallet är slutdestinationen, målet. Fokuset är mer på hur du mår och känner snarare än utförandet.


För att göra intentionen mer greppbar och lätt att agera utifrån skriver jag ned action steps för att kunna förstå bättre hur jag skulle kunna leva mer utefter intentionen.


En av mina intentioner är bl.a. att vara mer närvarande.Sätt som jag kan vara mer närvarande är genom att:

 • Meditera på morgonen för att starta dagen medvetet, om ens bara 5 minuter

 • Reflektera, exempelvis skriva av mig när jag känner mig överväldigad för att få tillgång till mina innersta tankar

 • Flänga runt "medvetet". Förstå varför jag gör det och planera in tid för återhämtning efteråt.

 • Stänga av telefonen innan jag går och lägger mig och ha någon form av medvetet avslut på dagen. Reflektera, andas, lyssna på lugn musik, göra lugn yoga, läsa en bok

 • Äta utan distraktioner, ingen tv, telefon. Känna alla smaker och konsistenser


Gör gärna vår årsreflektion först. Förstå vad som har hänt det här året, hur du har mått, hur du har påverkats. När du har förståelse för dåtiden kan du lättare sätta intentioner för framtiden. Hur du vill forma dig själv och hur du vill må längs med vägen.


Här hittar du en mer detaljerad guide om hur du sätter intentioner.