Pepparkaksgranola



Vad vore december utan julrecept i oändlighet? Inte en riktig jul tycker vi!

Den här pepparkaksgranolan är allt vi söker i en granola - krispiga granolakluster och tuggiga nötter men samtidigt lite seg i konsistensen från aprikoserna. Smakmässigt älskar vi när granolan smakar extra mycket för att kunna ätas både som topping till yoghurten, smoothie eller gröten eller som snacks i sig själv. Granola är ju trots allt det perfekta to-go snackset då det innehåller både långsamma kolhydrater från havregrynen och bra fetter från nötterna. Just den här granolan älskar vi då smaken är som en symfoni av pepparkaka, vanilj och karamell!


INGREDIENSER (för en plåt)

För en plåt behöver du:

7 dl havregryn

3 dl nötter (vi tog 1 dl cashewnötter, 1 dl pecan, 1 dl sötmandel)

1 dl torkade aprikoser (valfritt)

Salt

3 msk kokossocker

1 tsk vaniljpulver

2 msk pepparkakskrydda

0,5 dl kokosolja

0,5 dl lönnsirap

0,5 dl vatten


Gör såhär:

Sätt ugnen på 175 grader. Blanda ihop alla torra ingredienser i en bunke. Värm upp de våta ingredienserna på svag värme och blanda sedan samman allt. Knåda granolan för att få större ”kluster”.


Sprid ut på en plåt med bakplåtspapper och grädda i 20 minuter. Rör om ofta så det inte bränns. Vill du ha ännu krispigare? Sänk då värmen till 75 grader och grädda i ytterligare 15 minuter och rör om ofta.


Njuuut för fulla muggar 💛