Proteinrikt glutenfritt bröd

Bröd är inte det allra lättaste att baka själv och det tar oftast lång tid. Vi älskar bröd i alla dess former men försöker undvika de som är gjorda på framförallt vitt mjöl då det ökar graden av inflammation i kroppen!


Denna variant är däremot ett alternativ som är proppat med nyttigheter, smak och är gjort på mycket som man redan har stående i skafferiet! Ingen jäsning behövs heller!



RECEPT

1 förpackning kokta svarta bönor (à 380 g)

1 dl linfrön

1 dl sesamfrön

1 msk fiberhusk

2 dl kokande vatten

3 dl havregryn + extra att strö över brödet

2 tsk bikarbonat

1 1/2 tsk salt

1 1/2 dl plantbaserad yoghurt

2 dl nötter ex mandlar eller hasselnötter

1 dl torkad frukt, exempelvis russin , dadlar eller aprikoser


Sätt ugnen på 200°C. - Skölj bönorna och låt vattnet rinna av. Mixa dem slätt med en stavmixer. - Blanda linfrön, sesamfrön och fiberhusk. Häll över det kokande vattnet och vispa snabbt ihop.


Blanda havret med stavmixer tills det blir ett fint mjöl. Tillsätt bikarbonat och salt i en annan bunke. Tillsätt fröblandningen, bönorna och yoghurten och rör till en jämn smet. Blanda ner nötter och den torkade frukten.


Häll smeten i en brödform med bakplåtspapper. - Grädda i nedre delen av ugnen ca 1 timme. Täck ev mot slutet med folie.


Låt vila i formen ca 30 minuter.


NJUT! Så gott med antingen hummus och paprika, bananskivor och banan eller annat pålägg! 😍