Vår matfilosofi


För några år sedan introducerades vi för @food_pharmacy , två tjecka kvinnor som brinner för att optimera sin kost för att både förebygga och läka sjukdomar. Vi fattade ingenting, vadå läka sjukdomar och vadå förebygga sjukdomar, det är väl ändå gener som styr vad vi får för sjukdomar? Ack så fel vi hade...


När vi grottade ner oss i vad tusan antiinflammatorisk kost innebar var det som att allting bara föll på plats. Det är så självklart att maten vi tankar våra kroppar med är vårt bränsle för idag men även lägger byggstenarna för vår framtid.


En antiinflammatorisk kost innebär alltså att välja mat som hjälper till att sänka den låggradiga inflammationen som alla har i kroppen (den som styr huruvida vi drar på oss livsstilsrelaterade sjukdomar såsom bl.a. diabetes, cancer, hjärt-kärlsjukdomar mm).


Vår filosofi är att lägga till snarare än att ta bort. Inte en massa pekpinnar och restriktioner, det ska vara roligt med mat! Efter en tid, så började vi automatiskt välja mycket av den mat som faktiskt är antiinflammatorisk då det är den som vi mår absolut bäst utav!


🥑🥥 Vi lägger till MASSA bra fetter (ja MASSA!). Fett är så otroligt viktigt för vår hjärt och hjärnhälsa. I form av omega 3, olivolja, avokado, kokosolja, nötter & fröer, m.m.


🥦🍓Vi lägger till massa bra frukt, bär och grönt för bla.a vitaminerna, mineralerna, fiber, fytokemikalierna och antioxidanternas skull. Frukt och grönsaker har verkligen fått en helt ny innebörd för oss sen vi börjat mixtra med alla oändliga kombinationer av frukt och grönt som finns.


🍒 Vi älskar att addera superfood, i form av alger, kryddor, örter, bär, svampar. Packade men inflammationsdämpande som bara behövs ätas i liten mängd. Perfekt!


Utöver det som vi lägger till så väljer vi kolhydrater och protein med omsorg, vi föredrar växtbaserat protein och bra källor till kolhydrater som bland annat durrakorn, sötpotatis, bönpasta.


Vi njuter av att experimentera, laga och äta mat och drivs av att ge vår kropp bästa möjliga drivmedel!